Fooldal Mindfulness MBSR Bemutatása Tanfolyamok Trénerek Hírek Élet és Tudat Kapcsolat
Kapcsolódó oldalak
 

Országos Onkológiai Intézet

Magán tanfolyam
Veszprém Megyei Kórház

Tréner képzés

 

Tréner képzés

A világon már számos helyen szerveznek különbözõ„mindfulness” oktató képzéseket.
Természetesen azok a képzõ intézmények a legelismertebbek, ahol az adott „mindfulness based” (tudatos jelenléten alapuló) módszert az ott dolgozó szakember(ek) kidolgozták, hiszen ezek az intézetek az adott módszer „forrása”. Ilyen intézetek például:

 • Center For Mindfulness (CFM) - University of Massachusetts Medical School
  A legelsõés legelterjedtebb mindfulness alapú módszer, a Mindfulness BasedStress Reduction (MBSR) módszer kidolgozója,
  Dr. Jon Kabat-Zinn alapította és sokáig irányította a központot (korábbi neve: Stress Reduction Clinic). Ez az MBSR módszer legismertebb és legelismertebb képzõintézménye is egyben.
  A trénerképzés menete többször változott az évek során, míg elnyerte jelenlegi formáját. A trénerképzés részletes leírása a CFM honlapon található ezen a linken:
  http://www.umassmed.edu/cfm/training/training-pathways/

 • Oxford Mindfulness Center (OMC) - University of Oxford Department of Psychiatry
  A Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) programot Mark Williams (Oxfordi professzor, az Oxford Mindfulness Center alapítója és korábbi igazgatója), John Teasdale (akkoriban a Cambridge-i Egyetem professzora), illetve Zindel Segal (Toronto-i Egyetem) pszichológia professzorok dolgozták ki az MBSR program alapján. Az MBCT trénerképzés részletes leírása az OMC honlapon található ezen a linken:
  http://www.oxfordmindfulness.org/train/

Magyarországon 2014-ben indult az elsõ Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) oktató képzés az Oxford Mindfulness Center, a Semmelweiss Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék és a VIKOTE (Viselkedéstudományi és Kognitív Terápiás Egyesület) közös szervezésében. A képzés 1. és 3. lépcsojét Melanie Fennel, PhD és Antonia Sumbundu, PhD oxfordi MBCT képzok, illetve a 2. lépcsõt jelentõ
8 hetes MBCT tanfolyamot Dr. Perczel Forintos Dóra, az SE Klinikai Pszichológia Tanszék vezetõje és Fazekas Gábor MBSR tréner tartották. Ez az MBCT képzés Melanie Fennel és Antonia Sumbundu vezetésével 2016-ban folytatódik.

Elismert külföldi szakemberek bevonásával történõ Magyarországi MBSR tréner képzés elindítására is történt már kísérlet korábban, de sajnos ez meghiúsult. Tervbe van véve egy újabb kísérlet a képzés megszervezésére – de a szervezés idõtartama legalább 2 évet vesz majd igénybe, ha sikeresek lesznek az erõfeszítések.